Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Дзвінниця «Січі» Печеніжин, Коломийського повіту

Новина
15.07.2024
На фото в центрі - «січовий батько» Кирило Трильвський
 
Важливу роль у формуванні патріотизму та відновленні історичних традицій зробили спортивно-пожежні товариства “Січ” і “Сокіл”. Організатором Печеніжинської “Січі” в 1900 р. був видатний діяч Іван Чупрей.
 
Він працює секретарем у доктора Кирила Трильовського, зібрав власну бібліотеку, видавав календарі “Запорожець” та “Отаман”. Печеніжинська “Січ” була одна з найкращих на Коломийщині. До неї входило два сотень юнаків і дівчат, які часто збиралися в читальні “Просвіти”, де ставили вистави, знайомі з історією українського народу, проводили різні вправи. Тут діяли курси навчання неписьменних. Печеніжинські січовики взяли активну участь у січових святах у Коломиї (1909 р.), Станіславові (1911 р.), Львові (1912 р.).
1914 р. вступили до легіону Українських Січових стрільців, який став народком української армії. Десятки печеніжинських юнаків-патріотів прославили себе в боях під Львовом, на Лисоні.
 
Джерело: Історія та пам’ятки Прикарпаття
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше