Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Пам’ятка про отруйні гриби

Новина
25.06.2024
🍄 Червневі зливи створили чудові умови для росту грибів — високу температуру й вологість. Збирати їх приємно, готувати легко, а їсти смачно. Та не все так просто 😉
Річ у тім, що навіть їстівні гриби слід уживати обачно. Вони вважаються відносно «важкою» їжею, бо містять хітин і азотисті речовини, які не перетравлюються. Люди, надто чутливі до грибних білків, мусять бути особливо обережними. Також є ризик отруєння їстівними грибами внаслідок неправильного зберігання грибів та страв із них.
Та найгірше все ж те, що сотні людей потрапляють до лікарень, ба навіть гинуть, щороку через отруєння грибами. Гриб, яким труяться найчастіше, — бліда поганка, бо її плутають з печерицями чи сироїжками. Бліда поганка настільки отруйна, що небезпеку становить навіть крихітна її часточка. Та не лише бліда поганка становить небезпеку. В українських лісах росте багато інших видів отруйних грибів.
 
Щоб допомогти вам уникнути небезпеки, ми підготували пам’ятку про отруйні гриби. Посилання на неї ви знайдете в першому ж коментарі.
 
А для початку почитайте правила збору грибів:
  • Збирайте лише добре відомі вам гриби. Дотримуйтесь головного правила грибника: «не впевнений – не бери»;
  • Будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);
  • Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте;
  • Не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;
  • Не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, у забруднених місцях – гриби добре всотують і накопичують шкідливі речовини.
Як готувати та їсти гриби:
  • Гриби слід готувати протягом доби з моменту збору;
  • Готуючи страви зі свіжих грибів, дотримуйтесь відповідної технології: промивайте гриби та термічно обробляйте;
  • Через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби — відносно «важка» їжа.
Кому слід обмежити вживання грибів:
  • діти;
  • вагітні;
  • літні люди;
  • ослаблені люди;
  • люди з проблемами травної системи.
СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ
Грибні токсини доволі розмаїті та діяти можуть по-різному: вражати травну систему, печінку, нирки, нервову систему тощо.
 
Перші симптоми отруєння виникають протягом декількох годин, але можуть з’явитись і через кілька діб або навіть тижнів, коли грибні токсини вразять внутрішні органи.
 
Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:
  • різкий біль у животі;
  • головний біль;
  • підвищення температури тіла;
  • галюцинації;
  • холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);
  • судоми;
  • задуха;
  • марення;
  • зниження пульсу, запаморочення.
ЩО РОБИТИ ПРИ ОТРУЄННІ
1️⃣ негайно телефонуйте на номер 103 або 112. Повідомте:
симптоми
причину отруєння
що вже робили для допомоги отруєному
2️⃣ промийте шлунок чистою водою:
випити 1-2 літри кип'яченої води (теплої), викликати блювання
повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода
3️⃣ прийміть сорбенти;
4️⃣ дотримуйтеся постільного режиму.
Також важливо зберегти залишки грибів або грибних страв — дослідження їх може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Категорично заборонено вживати алкоголь та будь-яку їжу — це може прискорити всмоктування токсинів в організм!
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше