Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Рада збільшила штрафи для водіїв і пішоходів

Новина
23.02.2021
ВР ухвалила в цілому проєкт закону, яким посилила відповідальність за окремі правопорушення в сфері безпеки дорожнього руху. Штрафи зростуть як для водіїв, так і для пішоходів. При цьому нардепи заборонили профілактичну зупинку водіїв на дорогах.
Відповідний законопроєкт №2695 підтримали 325 депутатів.
 
Так, в документі сказано, що мінімальний штраф для водія за порушення правил дорожнього руху збільшиться до 510 гривень. Зокрема, на таку суму будуть штрафувати за:
  • непристебнутий ремінь;
  • неосвітлений номерний знак;
  • розмову по телефону за кермом без гарнітури;
  • порушення правил проїзду перехресть, зупинок, проїзд на заборонний сигнал світлофора, правил обгону;
  • відсутність шолома у мотоцикліста.
Зросте також штраф за втечу з місця ДТП до 3,4 тисячі гривень (зараз 255 грн). Такий же штраф, в розмірі 3,4 тисячі грн, вводиться за перевищення швидкості в населених пунктах більш ніж на 50 км/год. При цьому за перевищення швидкості від 20 до 50 км/год штрафуватимуть на 340 грн.
 
Також парламент підвищив штраф за керування транспортним засобом без посвідчення водія, реєстраційного документу на транспортний засіб, а також полісу обов’язкового страхування. В разі відсутності таких документів штраф становитиме 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (425 грн). А якщо людина сіла за кермо не маючи прав, оштрафують на 3,4 тисячі грн.
 
За водіння у нетверезому стані загрожуватиме штраф у розмірі 17 тисяч грн (зараз 10,2 тисячі) з позбавленням водійських прав на рік.
 
За повторне порушення протягом року – 34 тисячі грн з позбавленням прав на три роки. Якщо водій за подібні порушення попадеться втретє – штраф 51 тисяча грн, позбавлення прав на 10 років і конфіскація авто.
 
Штраф для пішоходів також зросте. Так, за перехід у недозволеному місці зможуть оштрафувати на 255 грн (зараз 51 грн).
 
Водночас Рада не дозволила безпідставні (профілактичні) зупинки водіїв.
Нардепи підтримали правку, яка вилучає із законопроєкту №2695 норму «про профілактичну зупинку автомобілів з метою пошуку водіїв-порушників, зокрема, тих, які керують автомобілем у стані алкогольного сп’яніння».
Також з законопроєкту виключили норму про обов’язковість виходу з транспортного засобу на вимогу поліцейського.
 
Водночас у законопроєкті залишилася норма про так звані автомобілі-фантоми, які можуть фіксувати порушення на дорогах. Такі машини не мають розпізнавальних знаків, однак відповідні попереджувальні знаки про наявність таких авто на тій чи іншій дорозі повинні бути встановлені.
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше