Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Рекомендовані вакцини варті нашої уваги!

Медицина
25.04.2023

Вакцинація дітей наразі залишається єдиним надійним методом із доказаною ефективністю для захисту дитини від небезпечних хвороб. ВОЗ наголошує: нехтуючи щепленнями згідно з віком, батьки наражають на небезпеку не лише здоров’я власної дитини, а й колективний імунітет, що необхідний для контролювання важких інфекційних хвороб.

Під час війни особливо важливо вакцинуватися з дотриманням рекомендованих інтервалів. Адже через те, що багато хто з українців змушений перебувати в місцях скупчення людей і з обмеженим доступом до чистої води, підвищується ризик розвитку й поширення інфекційних хвороб.

Обов’язкові щеплення можна робити паралельно із рекомендованими для надійного захисту малюка. На сьогодні доступні сучасні багатокомпонентні вакцини європейської якості.

В Україні обов’язковими є щеплення проти 10 небезпечних хвороб: туберкульозу, гепатиту В, кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи, епідемічного паротиту («свинки»). Усі вони внесені до Національного календаря профілактичних щеплень, і держава надає їх безоплатно.

Рекомендовані щеплення – не менш важливі і точно не шкідливі і не зайві, але ними держава не забезпечує населення безкоштовно. Тому вакцини проти нище перелічених інфекцій батьки мають придбати за власні кошти.

  • Вітряної віспи яку ще називають «вітрянкою». Захворювання зазвичай переноситься легко, проте можуть виникнути ускладнення. Також може виникнути ураження нервової системи та сепсис.
  • Ротавірусної інфекції. Ротавіруси є найбільш поширеною причиною важких діарейних захворювань у дітей молодшого віку в усьому світі.
  • Менінгококової інфекції. Менінгококовий менінгіт — небезпечна інфекція, яка вражає оболонки головного та спинного мозку. Якщо вчасно не розпочати лікування, то 50% випадків закінчуються летально.
  • Пневмококової інфекції Пневмокок є причиною таких небезпечних захворювань, як менінгіт, бактеріємія та сепсис. У всьому світі пневмококова інфекція — одна із основних причин смертності серед дітей до 5 років.
  • Гепатит А — вірусне захворювання печінки. В Україні трапляються його спалахи через забруднення води. Також вакцинація від гепатиту А рекомендована всім, хто планує відвідати країни, де він поширений, зокрема: Африку, Азію і Південну Америку.

Всі ці захворювання небезпечні для людини, а щеплення від них є рекомендованими (розділ 3 наказу МОЗ України №595 від 16.09.2011).

Підготуйте дитину до щеплення

Зробити щеплення дитині легко при правильній підготовці. Слідкуйте за малюком мінімум три дні до запланованої дати вакцинації. Вимірюйте температуру двічі на день. У день процедури дитина має бути здоровою. За тиждень не вводіть нових продуктів та не починайте прикорм. Переконайтесь, що у дитини немає висипу та алергії.

Інколи педіатри рекомендують здавати аналіз крові та сечі до вакцинації. Це не обов’язково, але бажано, якщо дитина хворіла напередодні.

Погодуйте малюка перед візитом до лікаря – не слід робити щеплення натщесерце.

Ніколи не лякайте малюка уколами. Щоб покращити ситуацію, можна захопити із собою улюблену іграшку та відволікати увагу малечі під час маніпуляції.

Наші родини можуть і мають бути захищеними!

Піклуємося про кожного!

Ірина АНДРУСЯК лікар-епідеміолог

відділення епіднагляду (спостереження)

за інфекційними хворобами

Коломийського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКІХ МОЗ»

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше