Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Шкода, завдана довкіллю: чи є шанс її компенсувати?

Важлива інформація
18.03.2020

?Від початку березня Печеніжинська місцева пожежна команда зареєструвала 10 пожеж сухої трави, з них 2 відбулися вчора і 2 уже сьогодні.
1 березня – с. Молодятин
2 березня – Рунгури
3 березня – Кийданці
15 березня – Слобода
15 березня – Печеніжин
16 березня – Слобода
17 березня – Марківка
17 березня – Рунгури
18 березня - Печеніжин

ПАМ'ЯТАЙТЕ, спалюючи суху траву та рослинні залишки, ви:
❗️НАНОСИТЕ ШКОДУ ҐРУНТУ І ЗЕМЛІ.
Висока температура знищує мікрофлору ґрунту, що збіднює його склад і порушує його структуру. За нормальних умов залишки трави і листя перегнивають, утворюють гумус і підживлюють ґрунти. Випалювання стерні і сухої рослинності призводить до деградації ґрунтів.

❗️ОТРУЮЄТЕ ПОВІТРЯ
Згораючи, азот, що є складовою гумусу, потрапляє в повітря у вигляді токсичних оксидів азоту.
Вражаєте своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!
Разом з димом у повітря, а потім і в легені людини потрапляють важкі метали. Це провокує загострення хронічних хвороб (астма, бронхіт, тонзиліт) та виникнення нових (в тому числі й онкологічних) захворювань.

❗️ПОШКОДЖУЄТЕ РОСЛИНИ
Знищуються молоді пагони рослин, насіння, корені майбутньої рослинності, так що земля на кілька років зменшує підріст свіжої зелені. Пошкоджується прикоренева частина дерев, що може призвести до їх хвороб і загибелі. Це призводить до зменшення біорізноманіття і стійкості екосистеми загалом.

❗️ЗНИЩУЄТЕ ПТАХІВ І ТВАРИН
Вогнем знищуються гнізда птахів, тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту. Під час пожеж гине багато комах, їх личинки і лялечки, а також сонечка, дощові черв’яки та інші дрібні тварини, які беруть участь у процесі утворення ґрунту. Те, що для людей суха непотрібна трава, для інших живих істот – житло, притулок, їжа, будівельний матеріал для житла.

?ПАМ'ЯТАЙТЕ, спалювання сухої рослинності призводить до неконтрольованих пожеж! Нерідко – до важких наслідків, в тому числі і з людськими жертвами.

Крім того, за спалювання сухої рослинності передбачена адміністративна відповідальність за ст. 77 та 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Штрафні санкції складають від 340 до 1700 грн.

⚠️Звертаємося до всіх мешканців громади з проханням дотримуватись правил благоустрою та пожежної безпеки, не спалювати сміття та суху траву – не забруднювати повітря, берегти власне життя та здоров’я!

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше